Bibliyo
Admin
- Aktiflik Süresi
- 2g 9s 16dk
- Web sitesi
- www.bibliyo.net
-
-
- Konu Yazar

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanıdır. 1881 yılında Selanik’te dünyaya gelen Atatürk, askeri bir deha, devlet adamı ve modern Türkiye'nin mimarıdır.
Eğitim Hayatı ve Askerlik Kariyeri
Atatürk, öğrenim hayatına Şemsi Efendi Okulu’nda başladı. Ardından Manastır Askeri İdadisi, Harp Okulu, ve Harp Akademisi’nde eğitim alarak 1905 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. Askerlik kariyerindeki en önemli dönüm noktalarından biri, Çanakkale Savaşları’nda kazandığı zaferdir. Bu zafer, onun liderlik yeteneklerini tüm dünyaya göstermiştir.
Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu
Atatürk, 1. Dünya Savaşı sonrasında Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sevr Antlaşması ile işgal edilen Anadolu topraklarını kurtarmak için Milli Mücadele’yi başlattı. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı fiilen başlatan lider oldu. Sivas ve Erzurum Kongreleri ile halkın bağımsızlık mücadelesini örgütledi ve 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) açtı.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile Türkiye modern bir devlet yapısına kavuştu. Atatürk, halkı için laiklik, kadın hakları, eğitim reformları ve ekonomik kalkınma gibi devrimleri hayata geçirdi.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile Türkiye modern bir devlet yapısına kavuştu. Atatürk, halkı için laiklik, kadın hakları, eğitim reformları ve ekonomik kalkınma gibi devrimleri hayata geçirdi.
Atatürk İlkeleri
Atatürk’ün fikirleri, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devletçilik ve İnkılapçılık ilkeleri ile özetlenir. Bu ilkeler, modern Türkiye’nin temelini oluşturmuştur.
Ölümü ve Mirası
10 Kasım 1938’de, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybeden Atatürk’ün fikirleri, yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde de saygıyla anılmaktadır.