Bibliyo
Admin
- Aktiflik Süresi
- 2g 9s 16dk
- Web sitesi
- www.bibliyo.net
-
-
- Konu Yazar

1931 yılında Tunceli’nin Pülümür ilçesinde doğan Cemal Süreya, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biridir. Gerçek adı Cemalettin Seber olan şair, çocukluk yıllarını Pülümür’de geçirdi. Ancak Dersim İsyanı sonrasında ailesiyle birlikte Bilecik’e sürgün edildi. Parasız yatılı okul sınavını kazanarak Haydarpaşa Lisesi’nde okudu ve ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde maliye ve iktisat eğitimi aldı.
İkinci Yeni akımının öncülerinden olan Cemal Süreya, şairliğinin yanı sıra maliye müfettişliği, darphane müdürlüğü, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve Türk Dil Kurumu üyeliği gibi birçok görevde bulundu. Ayrıca yayınevlerinde danışmanlık ve çevirmenlik yaptı. Vadideki Zambak gibi dünya klasikleri arasında yer alan eserleri Türkçeye kazandırdı.
1953 yılında "Şarkısı Beyaz" adlı ilk şiirini Mülkiye dergisinde yayımlayan Cemal Süreya, Türk şiirine damga vuran eserler verdi. Üvercinka, Uzaktan Seviyorum Seni, Göçebe, Sevda Sözleri, Sıcak Nal ve Beni Öp Sonra Doğur Benigibi eserleri Türk edebiyatında derin izler bıraktı. 1990 yılında hayata veda eden Cemal Süreya, hüzün, aşk ve melankoli temalarıyla zenginleşen şiirleriyle Türk edebiyatının temel taşlarından biri oldu.
Uzaktan Seviyorum Seni
uzaktan seviyorum seni
kokunu alamadan,
boynuna sarılamadan
yüzüne dokunamadan
sadece seviyorum
öyle uzaktan seviyorum seni
elini tutmadan
yüreğine dokunmadan
gözlerinde dalıp dalıp gitmeden
şu üç günlük sevdalara inat
serserice değil adam gibi seviyorum