Bibliyo
Admin
- Aktiflik Süresi
- 2g 9s 16dk
- Web sitesi
- www.bibliyo.net
-
-
- Konu Yazar
James Joyce Kimdir?
James Joyce, tam adıyla James Augustine Aloysius Joyce, 2 Şubat 1882’de Dublin, İrlanda’da doğmuş ve 13 Ocak 1941’de Zürih, İsviçre’de hayatını kaybetmiş olan bir İrlandalı modernist yazar ve şairdir. Joyce, Ulysses, Dublinliler ve Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi gibi eserleriyle edebiyat tarihinin en etkili figürlerinden biri olarak kabul edilir.Hayatı
- Eğitimi: Joyce, Dublin'deki Belvedere Koleji ve University College Dublin'de eğitim gördü. Özellikle dilbilim ve edebiyat alanlarına ilgi duydu.
- Sürgün Hayatı: Hayatının büyük bölümünü İrlanda dışında, Paris, Trieste ve Zürih gibi şehirlerde geçirdi.
- Ailesi: 1904 yılında eşi Nora Barnacle ile tanıştı ve birlikte iki çocukları oldu.
Eserleri
Joyce’un eserleri, modernist teknikler ve yenilikçi anlatım tarzlarıyla dikkat çeker. Önemli eserleri şunlardır:- Ulysses (1922): Homeros'un Odysseia destanından esinlenerek yazılmış ve tek bir günde geçen bu roman, modernist edebiyatın başyapıtlarından biridir.
- Dublinliler (1914): Dublin'deki sıradan insanların yaşamlarını ve mücadelelerini anlatan bir öykü derlemesidir.
- Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi (1916): Joyce'un otobiyografik özellikler taşıyan bu romanı, bir gencin sanatçıya dönüşüm sürecini işler.
- Finnegans Wake (1939): Joyce’un en deneysel eseri olan bu kitap, dil ve anlatım biçimindeki yenilikleriyle tanınır.
Edebiyata Katkıları
- Bilinç akışı tekniği: Joyce, bireyin iç dünyasını ve düşüncelerini aktarmak için bilinç akışı tekniğini ustalıkla kullanmıştır.
- Modernist edebiyat: Joyce, modernizmin temelini atan yazarlar arasında yer alır. Zaman, mekan ve anlatımda yaptığı deneyler, edebiyatta çığır açmıştır.
- Dil ve yapı yenilikleri: Joyce, kelime oyunları, metaforlar ve özgün dil kullanımıyla dikkat çeker.