Bibliyo
Admin
- Katılım
- 12 Ara 2024
- Mesajlar
- 214
- Tepkime puanı
- 2
- Aktiflik Süresi
- 2g 9s 16dk
- Puanları
- 18
- Web sitesi
- www.bibliyo.net
-
-
- Konu Yazar
- #1

Tülay Alparslan yazdı...
Uzun zamandır yazdığı öyküleri ve kitap tahlil yazılarını beğeniyle takip ettiğim Merve Yurtsever'in ilk çocuk kitabı Kelimelerin Gücü Adına ismiyle yayımlandı. Evreka Çocuk Yayınlarından çıkan eser 80 sayfa. Oldukça fazla konuyu ele alan ancak bunları boğmadan akıcı ve tatlı bir üslupla kaleme alan Yurtsever, çocuk edebiyatında da yetkinliğini ortaya koymuş diyebilirim.
Öncelikle kitap kahramanı Arda'nın gözünden annesinin güzelliği, nazı, kuralları, evin düzeni çok güzel ifade edilmiş. Bu anneyi sevmemek mümkün değil. Kesinlikle herkese tanıdık, bizden gelebilecek bir anne resmedilmiş. Ayrıca babanın dürüstlüğü, nezaket üzerine söylediği sözler ve tutumu da oldukça örnek teşkil edici. Kısacası gerçek bir aileyle karşı karşıya olduğunu hissedebiliyor okur. Bunu oldukça değerli buluyorum.
Kitabın birçok bölümünde kendinizi bulmanız mümkün. Mesela, kepçe kulaklarına yapıştırıcı sürme fikri oldukça bizden bir fikir. Hemen hemen herkesi çocukluğuna götüreceğini düşünüyorum. Böylece Arda'nın muzip halleri de sevecenleşiyor. Eminim şimdiki çocuklar da benzer afacanlıklar düşünüyordur. Onlara, bunların sonuçlarını ürkütmeden göstererek uyarıcı misyon yüklenmek de ayrı bir başarı. Yazar taşın altına elini cesurca koymuş ve hakkını vermiş."Sanırım evde saklanmanın yolu yok. Zaten annem de dip köşe temizlik yapmadan eve misafir çağırmaz ki." (s. 11)
"Hem babam her zaman ne der biliyor musun? Dürüst olmak her şeyi söylemek demek değilmiş. Bazen mutlu etmek daha önemliymiş. Mesela arkadaşımın yazısı kötü diye bunu ona söylemem gerekmezmiş." (s. 24)
Çeşitli maceraların arasına yerleştirilmiş bilgilerin olayın akıcılığı içinde sekteye uğramadan gidişi, bilgileri daha kalıcı hale getirmiş diyebilirim. Kelimelerin Gücü Adına isimli eserin, eğlenerek de öğrenebilir insan, inancını çocuklara aşılayabileceğine eminim. Özellikle oturup kitap üzerinde çocuklarla konuştuğunuz takdirde... Bunun önemli ve gerekli olduğunu da vurgulamak isterim.
Hikâye öyle güncel öyle bizden bir hikâye olmuş ki okurken gerçek yaşımı unutup kahramanımızın yaşında buldum kendimi. Akran zorbalığının anaokuluna kadar indiği günümüzde, ailelerin de artık profesyonel yardım almayı oldukça normal bulduğu şu günlerde kitaptaki öykü, zamanı yakalamayı başarmış. Yurtsever, ayrıca çocukların psikoloğa giderken yaşayabilecekleri endişelerin gereksiz olduğu fikrini aşılamış."Çilek ve karpuzda C vitamini varmış. Bu internet ne akıllı ya. Neyi merak etsem arama motoruna yazmam yeterli. Hoop tüm bilgiler önümde. Ayşe'de uzaya dair bildiklerinin çoğunu internetten araştırarak öğrenmiş. Aslında ben de onun sayesinde internette bu kadar faydalı bilgiler olduğunu keşfettim. Yoksa orada sadece oyun oynanıyor zannediyordum." (s. 51)
İlkokul çocuklarını motive edecek harika iki cümle, kitapta tam da olması gerektiği yerde karşımıza çıkıyor. Fazla gelen, yersiz bulunabilecek hiçbir cümle yok eserde.
Herkes her kesimde kişisel gelişimden bahsediyor ya işte size çocuk gözüyle kişisel gelişim tam olarak Kelimelerin Gücü Adına kitabında var diyebilirim. Üstelik kitabın girişinde Psikolog Dilara Balahur'un da pedagojik açıdan uygunluğuna dair bir yazısı bulunuyor."Sihir senin elinde"
Düşün ve kelimelerin gücünü keşfet" (s. 42)
Disleksinin Sesi isimli bir kitabı daha olan Yurtsever, bu eserinde de disleksili çocukları unutmamış. Onların sesi olmaya devam etmiş. Bu kez güçlü yanlarını ön plana çıkardığı disleksiyi duyulur ve fark edilir kılmaya çalışması takdire şayan doğrusu. Üstelik bunu çocuklara indirgeyerek fark ettirmek de önemli bir başarı.
Tüm bunlarla birlikte bibliyoterapiyi (Kitaplar yolu ile uygulanan bir terapi biçimi) de bu kitabın sayfalarında yaşayarak öğreniyor çocuklar. Kitaplara sığınan, onlarla arkadaşlık eden dertli bir çocuğun ileride, çocukların dertlerini puff diye yok eden bir süper kahramana dönüşmesini okuyorlar ve Kelimelerin Gücü Adına kitabında kendilerinden bir şeyler buluyorlar. Eser boyunca bibliyoterapi tekrar ve tekrar kendini gösteriyor. Sırf bu yüzden bile oldukça değerli bir eser diyebilirim. Çocuk dilinde bundan daha güzel bir bibliyoterapi yansıması olabilir miydi bilmiyorum.
Eserin kahramanı Arda'nın, olayların akışları arasında okuyucuya laf atarak ondan cevap beklemesi Kelimelerin Gücü Adına'yı interaktif bir kitap haline getirmiş. Okuyucuyu daima diri tutmayı başarmış. Üstelik sadece küçük okurlarını değil büyük okurlarını da.
Merve Yurtsever, hiç başından kalkmadan hiç ara vermeden heyecan ile okunacak bir kitap ortaya koymuş."Doğrusu fırsatları değerlendirmeyi iyi becermiş doktorum. Ya da kitabın gücü ortaya çıkmış büyü bozulmaya başlamıştır belki de. Ne dersin?" (s. 46)
Eserin sonunda her kitabın bir sihirli kitap olabileceğine çekilen dikkat okuru tekrar bibliyoterapinin kapısına bırakıyor. Bu da kitabı daha kıymetli ve dikkat çekici hâle getiriyor.
Merve Yurtsever'i yürekten tebrik ediyorum. Kelimelerin Gücü Adına'yı hem çocuklar hem de yetişkinler okusun diliyorum."Ben de sihirli kitabın sırrını başka bir çocukla paylaşacağım. Kim bilir belki de şu an sihirli kitap senin elindedir. Olamaz mı? Olabilir." (s. 80)
Kelimelerin Gücü Adına
Merve Yurtsever
Evreka Çocuk Yayınları
80 Sayfa