Nizâmülmülk Kimdir? Büyük Selçuklu Devleti’nin Veziri ve Siyâsetnâme Yazarı

Bibliyo 

Admin
Aktiflik Süresi
2g 9s 16dk
Web sitesi
www.bibliyo.net

1736027613621

Nizâmülmülk Kimdir?

Nizâmülmülk (tam adı: Ebû Ali Hasan bin Ali et-Tûsî; 1018-1092), Büyük Selçuklu Devleti'nin en ünlü vezirlerinden biridir. Devlet yönetimi, eğitim ve hukuk alanlarındaki katkılarıyla tanınan Nizâmülmülk, aynı zamanda İslam dünyasında siyaset biliminin temel taşlarından biri sayılan "Siyâsetnâme" adlı eserin yazarıdır.

Nizâmülmülk’ün Hayatı ve Başarıları:
  • Doğumu ve Eğitimi: Nizâmülmülk, 1018 yılında İran’ın Tus şehrinde doğdu. İyi bir eğitim alarak din, felsefe ve yönetim konularında uzmanlaştı.
  • Vezirlik Kariyeri: Selçuklu sultanları Alp Arslan ve ardından Melikşah dönemlerinde vezirlik yapmış, devletin yönetim sistemini güçlendirmiştir.
  • Nizamiye Medreseleri: İslam dünyasında eğitim sisteminin kurumsallaşmasında öncü olan Nizamiye Medreseleri’ni kurmuştur. Bu medreseler, bilim ve din eğitiminin bir arada verildiği önemli merkezlerdir.
  • Siyâsetnâme: Devlet yönetimine dair temel ilkeleri anlattığı Siyâsetnâme, siyaset bilimi ve yönetim alanında hâlâ değerli bir kaynak olarak kabul edilir.
  • Suikast: Nizâmülmülk, 1092 yılında Haşhaşiler tarafından düzenlenen bir suikast sonucu öldürülmüştür.
Nizâmülmülk’ün Mirası:
Nizâmülmülk, adalet, eğitim ve devlet yönetimi alanındaki reformlarıyla İslam dünyasında derin izler bırakmıştır. Hem bir devlet adamı hem de bir düşünür olarak tarihe geçmiştir.

Konuyu görüntüleyenler

Geri